Ekonomi- och redovisningsassistent
Företag och redovisningsbyråer efterfrågar ofta personer med både breda och fördjupade kunskaper i ekonomiadministration. De flesta ekonomiutbildningar är inriktade på antingen bokföring/redovisning eller lönehantering vilket gör att kunskaperna efter en sådan utbildning inte alltid räcker till för att bemöta arbetsgivarnas behov. Den här utbildningen tillgodoser bägge grenarna. Utbildningen passar dig som vill vara ekonomichefens högra hand, du som är duktig på att arbeta med siffror och service samt gillar att lösa ekonomiska problem. Den passar även dig som vill arbeta på en redovisningsbyrå där man får arbeta med lite av varje.
Ekonomiassistenter arbetar med till exempel bokföring, utbetalningar, löner, fakturering med mera. Uppgifterna varierar ofta mellan olika arbetsgivare. Det är viktig att du är ordningsam, strukturerad och har en helhetsbild då du som ekonomiassistent ofta blir spindeln i nätet på företaget. Utbildningen till ekonomiassistent syftar till att ge en bred kunskap i ämnena företagsekonomi, redovisning, beskattning, affärsjuridik med flera. Utbildningen sker i samspel med Avans redovisningsbyrå som tillför verklighetsnära exempel och övningar, en noga avvägd blandning av teori och praktik, ekonomiska begrepp varvas med t.ex. bokförings- och löneövningar.
Utbildningen innehåller många praktiska övningar i bokföring, leverantörs- och kundreskontra, lönehantering och kalkylering. Därför ingår också en hel del utbildning i ett stort antal vanligt förekommande platsberoende och molnbaserade administrations- och ekonomiprogram. Följande program kommer du att arbeta i:
Microsoft® Office / Open Office
Visma Administration 2000
Visma Lön 600
Fortnox Bokföring, lön, tid och fakturering
Utbildningsform DAG/FLEX
Det här är ingen distansutbildning men du har möjlighet att genomföra den helt på distans. Bor du en bit från Östersund så medverkar du via webbuppkoppling. Vi kör Genomgångarna i lektionssal och on-line samtidigt där alla deltagare kan interagera och medverka i grupparbeten oavsett vart man bor. Det ger den gruppdynamik vi alltid eftersträvar i alla våra utbildningar.
Utbildningen är studiemedelsberättigad via CSN och är på 900 gymnasiepoäng.
Undervisningen sker på skolan, varje onsdag för gruppstarten i september och torsdagar för gruppstarten i februari, och vissa tester/prov utförs på fredagar. Under tisdagar och fredagar kan du sitta här och studera med närhet till lärarhjälp. Övriga studier sker via vår internetbaserade kursportal med vissa övningar och inlämningsuppgifter. Då du inte kan sitta här och plugga så finns ändå hjälp att få via e-post eller telefon vardag som helgdag.
All undervisning är kostnadsfri förutom kostnader för studielitteratur. Vi rekommenderar att du har egen bärbar dator med numeriskt tangentbord. För mer info, kontakta kent.berger@avans.se, 070-3465704.
Kunskapskrav: God vana att använda datorer. Du som har utländsk bakgrund ska ha läst SFI och Svenska Grund 1-4.
Delkurser i utbildningen
ADMADM01 - Administration 1
ADMADM02 - Administration 2
ADMPER0 - Personaladministration
FÖRFÖR01 - Företagsekonomi 1
FÖRFÖR02 - Företagsekonomi 2
AFFAFA00S- Affärskommunikation
FÖRRED02 - Redovisning 2
INFINF01 - Information och kommunikation
JURAFF0 - Affärsjuridik
Kurslängd: 45 veckor
Kursstart: 3 februari, 2025
Kursslut: 12 december, 2025
Kan ansökas från: 15 november
Sista ansökningsdag: 5 januari
Avans Utbildning i sal och on-line